HahoPihe

Répatorta bögrésen – nem csak Húsvétra!

Kókuszos-citromos változat.

kókuszos répatorta

Valamilyen okból kifolyólag a répatortát mindenki az Ünnepekhez köti. Így szokták a blogokat ellepni Karácsony, majd Húsvét előtt ezek a receptek. Engem elkerült eddig ez a répatorta-láz, viszont most úgy alakult, hogy jó sok répám feledésbe merült. Ergo gondoltam becsatlakozok a répatortások táborába.De más ízekkel. A kiindulási pontom a Salátagyár Fitt mandulás répatortája volt. Azonban ez nem lett sem fitt, sem mandulás, és a tetejére se tejföl került. Répa azért van benne. :-D Így már kissé a sajátomnak mondhatom. Bár délutánra készült, meg holnapra, de a kedvetekért megbontottam egy falatnyit, hogy tudjam, amit ajánlok jó e. Hát több, mint jó! Süssétek meg bármikor, ha felesleges répátok van, de még hétfőig is annyi, de annyi időtök van elkészíteni, ugyanis a leghosszabb időt a répa reszelése veszi el, ezt leszámítva az egész gyerekjáték!

Hozzávalók
2,5 dl-es bögre

1 bögre liszt
1/2 bögre (barna)cukor
3/4 bögre olaj
1/2 bögre kandírozott citromhéj
(lehet mazsola, vagy bármilyen más aszalt gyümölcs is)
1 + 1/2 bögre reszelt sárgarépa
(kb. 2-3) közepes szál
2 tojás
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk fahéj
1/2 tk szerecsendió
1 tk vanília kivonat/aroma
1/2 bögre kókuszreszelék
(vagy dió, mandula)
csipet só

Tetejére:
25 dkg mascarpone krémsajt
2-3 ek porcukor
1 dl tejszín
1/2 lédús citrom leve

A 2 tojást a cukorral és a vanília kivonattal felhabosítjuk. Hozzáöntjük az olajat, ezzel is eldolgozzuk. Hozzáadjuk a reszelt répát és a kandírozott apróra kockázott citromhéjat, majd a lisztet elkeverjük a kókusszal, fűszerekkel, a csipet sóval, a szódabikarbónával, és végül ezt is a tésztához öntjük. Csomómentesre keverjük, és sütőpapírral bélelt 24 cm-es kapcsos tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt, de tűpróbáig sütjük.

Közben kikeverjük a tetejére krémet. A tejszínt kemény habbá verjük (félidőben hozzászórjuk a porcukrot), majd hozzáadjuk a mascarponét, és a citrom levét, de ezzel már csak addig keverjük, amíg össze nem áll egyneművé a krém. A kihűlt tésztára rákanalazzuk, és elsimítjuk. Ha kedvünk van kidekoráljuk, ha nincs kedvünk, megesszük “pucéran”. Én marcipánból készítettem rá pár répácskát, mert úgy “szokás”. :-)

Kellemes Húsvéti Ünnepet kívánok minden kedves Olvasómnak!!!

Gyertek Facebookra! ———-> HahoPihe Konyhája

 

Last minute medvehagymás tönkölylepény

Ha tetszett a tönkölyös csavar receptem, ez is tetszeni fog, mert nagyjából ugyanaz pepitában. ;-) A last minute nevet pedig a medvehagyma végett érdemelték ki ezek a lepények, mert bizony már nagyon szezon végét járjuk. Remélhetőleg betáraztatok belőle, hogy ne csak ebben az alig 1,5 hónapban élvezhessétek az ízét. Ha tettetek a hűtőbe aprított, olajjal felöntött hagymát (mint én), akkor ezek a lepények igen ízletes vacsoraként fognak jó szolgálatot tenni… Esetleg egy könnyű saláta még jól mutatna mellé.

medvehagymás tönkölylepény
2 lepény készült, mindkettő bio teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből. Az egyiket simán az olajos medvehagymával kentem meg, a másikra előbb mascarpone sajtot kentem, és arra tettem rá az olívás medvehagymát. Isteni lett mindkettő, de a mascarponés azért jobb :-)

Hozzávalók
25 dkg bio teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1-1,5 tk só
csipet cukor
~2 dl víz
1/4 élesztő (vagy fél cs. szárított)
2 ek olívaolaj

Tetejére
mascarpone, olaj, aprított medvehagyma

A lisztet a cukorral és a sóval elkeverjük. Az élesztőt a langyos vízben feloldjuk, és hozzáöntjük a liszthez az olajjal együtt. Az egészet összegyúrjuk, hogy szép, sima tésztát kapjunk, ami már nem ragad a kezünkhöz. Langyos helyen legalább fél órát (de akár többet is) pihenni hagyjuk. Én a tésztát 2 felé szedtem, és egyenként lisztezett felületen kör alakúra nyújtottam. Az egyiket megkentem az olajos medvehagymával és picit megszórtam nagy szemű sóval. A másikra mascarpone krémet kentem, és arra tettem az olajos hagymát. 220 fokra előmelegített sütőbe toltam, és addig sütöttem, amíg a  lepények széle pirulni nem kezdett. Ez kb. 10-13 perc. Bon appetite!

medvehagymás tönkölylepény

Csatlakoztál már Facebook-on? Ha nem, akkor gyere! HahoPihe Konyhája néven megtalálsz!

Egyszerű kakaós keksz – nagyszerű töltelékkel

Kakaós keksz egyszerűen és nagyszerűen. Egyszerűen önmagában a gyerekeknek uzsonnaként, nagyszerűen a felnőtteknek rumos meggyes töltelékkel! Na, ki kér?

tökéletes kakaós keksz
Még mindig volt a megbontott üveg rumos meggyből, amit az isteni pilóta golyók és a villám csigák készítésekor használtam. Ehhez álmodtam meg egy önmagában is finom, de végtelenül egyszerű kakaós kekszet, aminek az alapja szintén egy nagy kedvenc a blogról, mégpedig a vaníliás karika. Készíthetjük sima (cukrozott) mascarpone töltelékkel is, ami talán még látványosabb lesz, hisz a barna kekszek között sokkal jobban tud érvényesülni egy hófehér krém. De mint tudjuk a látvány nem minden, ezért is lettek a kekszek rumos meggyesek, és nem pedig fehérek! ;-)

A kekszek önmagukban is isteni finomak, a gyerekeknek én így is hagytam, “pucéran” őket. Valóban keksz állagú, roppanós, de nem száraz, egy szóval szuper!

Hozzávalók
35 dkg liszt
5 dkg kukoricaliszt
(ettől lesz igazán keksz a keksz)
3 ek kakaópor
25 dkg vaj/margarin
15 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
csipet só
1 tk sütőpor
2 M-es tojás sárgája
kevés (kb. 0,3 – 0,5 dl) víz

Töltelék:
mascarpone
meggy

Ha van konyhai aprítód, akkor nyert ügyed van, csak szórj bele a felsorolásból a tojásig (tehát azt már nem) mindent (vajat kockázva), és őröld morzsásra. Ha nincs aprítód, akkor a száraz részeket keverd alaposan össze, dobd hozzá a kockákra vágott vajat, és kézzel morzsold el az egészet. Ezután jöhet a tojások sárgája, és annyi víz, amennyivel pont össze tudjuk állítani a tésztánkat egy olyan gömböccé, ami már nem ragad. Tehát apránként adagoljuk. Nekem kb. 0,4 dl-t vett fel. Ha kész, csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe egy fél órára.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk kb. 3-4 mm vastagra, és pogácsa szaggatóval szaggassuk ki. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire őket, és díszítsük bármilyen kiszúróval, vagy egy villával húzzunk bele csíkokat. De díszítés nélkül is el fog fogyni! ;-)

tökéletes kakaós keksz

Toljuk a meleg sütőbe, és kb. 10-13 perc alatt süssük készre. Hagyjuk a tepsin kihűlni, majd a sima kekszeket tegyük jól záródó fémdobozba, így akár 2 hétig is eláll. (De nem fog, mert úgyis megeszitek max. 2 nap alatt.)

Ha töltjük, mint ahogy a képen, akkor a töltelékhez botmixerrel pürésítettem a rumos meggyet, és kevés mascarpone krémmel kikevertem. Egy kávéskanállal helyeztem a korongok közepére, rátettem egy másik kekszkorongot, és óvatosan összenyomtam, hogy a krém egyenletesen szétterüljön. Tegyük picit hűtőbe, néhány óra alatt “összeér”, megpuhul a krémtől a keksz, és akkor lesz tökéletes.

DSCF7970_2

Még több kekszet ITT találsz!

Facebook-on is megtalálsz, mégpedig itt: HahoPihe Konyhája

Brownie extrákkal

Nézzük, mitől lesz egy amúgy is durván csokis, magas kategóriás süti full extrás… Például attól, hogy jól megkenjük fincsi krémmel, majd jól borítjuk egy csomó piros gyümölccsel. Mindehhez a tésztában megbújó csokit tejcsokira cseréltem, mert az étcsoki készletem kiapadt. Ja és az időráfordításunk jelenleg sem volt több, mint 20 perc. Mondom a mi időráfordításunk! A sütőnek is jár még nagyjából ugyanennyi munka, nehogy már pont ő megússza… És lett egy ilyen bombasztikus full extrás kis sütikénk, melyet B. névnapjára készítettem. Meg az én szülinapomra, de ez mellékes. Fogyókúrázók most fejezzék is be a bejegyzés olvasását, mert felelősséget nem vállalok a már olvasással is felkúszó kalóriákért! :-D Aztán mostantól én is salátán fogok élni… Úgy legyen!

brownie extrákkal

Hozzávalók
20 dkg tejcsokoládé vagy étcsokoládé
(lehet vegyesen is)
20 dkg margarin
20 dkg cukor
(tejcsoki estében 10 dkg!)
1 cs. vaníliás cukor
3 tojás
11 dkg liszt
csipet só
50 dkg mascarpone
2-3 ek porcukor
1/2 kg vegyes piros gyümölcs
(jelenleg fagyasztott, de hamarosan már frisset is lehet)

brownie extrákkal

A csokit, és a vajat is megolvasztjuk. (Lehet vízgőz felett is, vagy mikróban, de utóbbi esetben a csokit többször rövid időre tegyük be, néha kevergessük meg, nehogy leégjen!) A tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk a nem forró margarint, valamint a szintén nem forró olvasztott csokoládét is. Alaposan elkeverjük, mehet bele a liszt, ezzel is eldolgozzuk, és egy kb. 30×22 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elegyengetjük. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Így, hogy tejcsokival dolgoztam, a tészta valamivel tömörebb lett, és a teteje nem repedezett meg úgy, mint amikor étcsokival készítem. De ez most pont kapóra is jött, könnyebb volt dolgoznom vele, és az ízén ez semmit sem rontott, ugyanolyan puha volt, mint amilyenre számítottam.

brownie extrákkal

Amíg sül a tésztánk, az 50 dkg mascarpone krémet kikeverjük ízlés szerint porcukorral. Én kb. 2,5 ek-al tettem bele, érdemes kóstolgatni. A kihűlt tésztára rákanalazzuk, szépen elsimítjuk, majd a létező legtöbb gyümölccsel szépen betakarjuk. Azonnal fogyasztható!brownie extrákkal

 

Nyálat csorgatni ér! Elkészíteni otthon, magatoknak ér, megosztani ér!
Facebook-on csatlakozni hozzám ér!

Itt tudsz: HahoPihe Konyhája

Citromos-tejszínes piskóta

DSCF5340_3

7 perces desszert. A tál és a hozzávalók elővételétől a hűtőbe kerülésig. Nem mértem, de tuti nem több. Max. 8 :-D

Ideális időhiányban szenvedőknek, sütni nem szeretőknek, vendégségre előző nap rákészülőknek, és természetesen a citrom kedvelőinek. Mivel babapiskótából készül, így sütnünk se kell. ;-) Amilyen hamar elkészül, olyan hamar fog elfogyni is. Ez tuti, eddig nálunk mindig így volt. Tesóm a szakértője ennek a desszertnek, már tavaly is meglepett minket az Ünnepekre, az idén is hozott. Az utolsó falatig elfogyott. Másnap én is készítettem egy kisebb adagot a hozzánk érkező vendégeknek, eskü nem hazudok, de Férjnek már nem jutott. Úgyhogy ma ismételnem kellett (mert B. is a rabjává vált). Készült egy pohárnyi adag a fotó kedvéért, de a többi egy nagy üvegtálba zutty bele, azt majd szépen kikanalazzuk. Ha szeretnénk vendégeknek szépen tálalni, akkor vegyük elő csini poharainkat, és darabolt piskótákból egyesével gyártsuk le az adagokat. (Ez plusz perceket vesz igénybe, nem ér reklamálni, hogy nem tudjátok tartani a 7 percet! :-D ) Díszíthetjük citromkarikával, csokireszelékkel. A sikert meg zsebeljük be. A receptet minden citromkedvelő el fogja kérni! ;-)

Nekem ma nem sikerült az eredeti verziót legyártanom, mert meglepődve tapasztaltam, hogy a tejszínem elfogyott. Ja, hogy mindenkinek karamellkrémet gyártottam, és azért? No sebaj :) Majd holnap feltankolok. Addig is elkészült abból az 1 dobozból, ami még volt. 2 dl tejszín is megteszi, ha több nálatok sincs, de 4-el az igazi! ;-)

Hozzávalók

Kb. 15-20 db babapiskóta, 4 dl tejszín, 2,5 dl tejföl, 250 g mascarpone, 1/2 citrom reszelt héja, 1+1/2 citrom leve, 5 ek porcukor

(a másik verzió, ha a mascarponét kihagyjuk, ez esetben 4,5 dl tejfölt használjunk – és hogy ne ázzon el a piskóta, habfixáló se árt, de nem égető)

A tejszínt a porcukorral felverjük. Ha kész, hozzáadjuk a tejfölt, a mascarponét, a reszelt citromhéjat és a citromok levét. A piskóták felét eltördeljük, egy tál aljára pakoljuk, rákanalazzuk a krém felét, újra piskóta, újra krém. Csokireszelékkel és citromkarikával díszítjük. Hűtőbe tesszük, és egy éjszakára pihenni hagyjuk, hogy puhuljon a piskóta. Másnap tálaljuk, a bókokat bezsebeljük! ;-)

Köszi Tesó a receptet!

Hamisítják a Dörmi Macit! ;-)

DSCF4034_2_2

Egy jópofa sütőforma csodákra képes a gyerekekkel! :) Történt ugyanis, hogy Anyukám nálunk járt a jó múltkor, és H. szülinapjára hozott egy gyerek sütőkészletet. (Egy mini tepsit, egy mini keverőkanalat, műanyag kiszúrókat, és egy cuki macis formát.) Nos, aki kitalálta ezt a készletet, az mindenképp cuki volt, de üzenem neki, hogy dörmi maciból nem lehet egyet gyártani! :) Szóval legközelebb igazán csomagolhatna minimum kettőt a készletbe. (Nem Anya, ez nem Neked szól, hanem a Gyártónak!!! ;-) Mert ugye lássuk be, egy komplett sütőt begyújtani azért, hogy legyen egy olyan macink, amit 2 mp alatt 3 harapással eltűntet a gyerek, nem épp gazdaságos. Ráadásul nálunk 2 gyerek van…

Na egyik délután jó kedvemben talált a hangulat :) és megesett a szívem a maciformán. Ráadásul épp kimaradt egy csomó tészta a Szülinapi torta gyártásából. Történt ugyanis, hogy kikevertem a teljes adagot, de időközben meggondoltam magam, és a kis tortaformát használtam. 4ünknek ez is elég volt, könnyebb volt vele dolgozni, és így használhattam azokat a bizonyos tapadásmentes medvéket is. Tehát maradék tészta kivajazott medvékbe betölt, torta mellé betol, majd miután kisült, újratölt, és visszatettem még egy medvényit. Ez úgyis gyorsabban sült, mint a torta, hisz jóval vékonyabb és kisebb felületű volt.

Azért azt még el kell áruljam, hogy nem kezdtem el böngészni a Dörmi Maci cimkéjét, hogy miből áll, hogy készül, tehát nem az eredetit terveztem lekoppintani, az itthoni úgyis “jobb” a maga módján. És tényleg, B.-nek eszébe nem jutott megjegyezni, hogy de anya, ez nem olyan, mint a bolti. A gond csak akkor kezdődött, amikor megette, és közölte, hogy kér még :-) 2 db 2 gyerekre, akárhogy is számolom, az 1-1…

Recept ITT. Aki rendszeresen olvassa a blogot, vagy a szülinapi tortás bejegyzésem elolvasta, az úgyis sejti, hogy ez az 1 tojásos kevert kakaós tészta. Kár is túlbonyolítani…

Töltelék: 1 púpos evőkanál mascarpone, 1 púpos teáskanál nutella összekeverve

Medvéket félbevágni, krémmel megtölteni. Jó étvágyat hozzá! ;-) És sok türelmet meg villanyt/gázt az egyesével történő legyártáshoz :-D Ha másnak is van ilyen formája, összedobhatnánk egyszer egy sorozatgyártásra! ;-)

 DSCF4036_2

Gesztenyekrémes torta

Htorta

Az egyszerű is lehet jó! ;-) Sőt….

Rettentő gyorsan telik az idő. És az elmúlt 2 évben se történt ez másként. Ketteske október 29-én betöltötte 2. évét. Igazi “kiscsaj” lett belőle, egy tündérmanó, aki rengeteg szeretetet ad, és ugyanennyit el is “vár”, imád bújni. Annyira más, mint Egyeske, de hát Ő fiú, talán érthetőbb.

Tehát születésnap. És ha születésnap, akkor torta. És ha torta, akkor még mindig nem bolti, mert amíg megtehetem, és időmből is kitelik, addig én csinálom. Még ha csálé is, saját. Nem vagyok profi. Még kezdőnek se nevezném magam :-) Amolyan 2 balkezes amatőr. A marcipánt nem nyújtottam megfelelő méretűre, itt-ott kiszakadt, megküzdöttem vele, de kész lett. Mivel a bölcsiben a jele katicabogár lesz, és saját kívánsága még nem volt a tortát illetően (nem úgy, mint Egyeske, aki komplett Naprendszert rendelt), így esett a választás erre. 2 pettyes, mert a kisfiam mindig mondja, hogy egy katica annyi éves, ahány petty (pötty) van a hátán.

Mint máskor is, most is az egyszerűségre törekedtem. A torta amúgy is az az édesség, amivel nem szívesen kísérletezek, van 1-2 bevált töltelék, ezeket variálom. És a blogomra is jellemző, hogy az általam elkészített ételek mind-mind elkészíthetők egy kezdő háziasszony számára is, és mindazoknak ajánlom jó szívvel, akiknek kevesebb idejük jut a konyhára, mert 1-2-3-4 gyerek rohangál a lakásban közben.

A tészta így ismét a már bevált kakaós kevert tészta. A tészta több lesz, mint amennyit a 16 cm-es tortaforma megkíván, de sose legyen nagyobb gondunk, a maradékot is süssük meg egy másik formában, és töltsük kívánságunk szerint. Hogy nálunk mi lett a maradékból, az egy másik bejegyzésben lesz megtekinthető. ;-) A torta tehát félbe vágva. Középen megtöltve a gesztenyés krémmel, aminek az elkészítése ugyancsak gyerekjáték.

 

DSCF3959_2

Tészta

Instrukciókat ITT találsz

Krém

25 dkg gesztenyemassza, 2-3 evőkanál mascarpone

A tésztát várjuk meg, míg kihűl. Így is fog morzsálódni, de melegen még jobban, tehát legyünk türelmesek. Viszont nagyon könnyű, laza szerkezetű tésztánk lesz! A krémhez semmi más dolgunk nincs, mint hogy a gesztenyemasszát (cukrozott, ha natúrt vesztek, akkor magatok ízesítsétek) alaposan elkeverjük a mascarponéval. Minden kanállal keverjük jól el, így látni fogjuk, mikor éri el a kívánt állagot. Kóstoljátok is meg bátran, hátha kíván még egy kis cukrot, de megmondom a tutit, mi nagyon édes szájúak vagyunk, és én nem adtam hozzá, így volt jó!

És az ünnepelt születése percében

DSCF3914_3

Pókember

DSCF3017_2
Egy nagyon hirtelen jött ötlet, és nagyon gyorsan is kellett elkészíteni… ez látszik is a kivitelezésen, de ugyanakkor az is látszik, mit ábrázol :-)
Mivel “A” torta már egy héttel korábban elkészült, ezt őszintén szólva, egyáltalán nem terveztem díszíteni. Csak raktam a tésztát és a krémet egymásra, a létező legegyszerűbb megoldással, amit szeretek. Aztán mondom, áááá csak csupasz ez a tortácska. Volt még elfekvőben egy kevés cukormáz, úgyhogy bepókhálóztam a tetejét. Majd betettem a hűtőbe. De csak nem hagyott a gondolat, hogy még mindig nem olyan igazi. Úgyhogy megnéztem pár pókember fejet, meg tortát, hát hogy őszinte legyek, nem a legtutibb a felhozatal e téren…. A “legjobb” az volt, amikor tényleg tökéletes kivitelezés mellett a pókember fején a pókhálók ívei fordítva futottak, így inkább hasonlítottak egy virágmintához, mint pókhálóhoz…. aki ennyire precízen tud legyártani egy tortát, igazán figyelhetne ilyen apró részletekre. Tehát nekem a kivitelezés gyér, de az ívek rendben vannak :-D Este készült már, fáradt is voltam… csak a pókember fejét tovább tartott elkészíteni, mint az egész tortát!!!!! És ez nem vicc… mire bekarcolgattam a pókháló vonalait, majd tűvel befestettem, hát nem lennék tetováló művész :-) babra munka. Recepttel nem jövök, a tészta az általam kedvelt kevert kakaós tészta megduplázva, így 4 lapot kaptam. 12en voltunk, kellett az anyag… :-)
Krémek vegyesen nutellás mascarpone, sima porcukros mascarpone, és vaníliás tejszín. Közé némi meggy, tetejére tejszínnel olvasztott étcsokoládé, és a díszítés.
Töltelékhez receptet találhattok ITT, ITT, ITT

Naprendszer

Csak úgy suhannak az évek, de gondolom ezt nem én érzem így egyedül…. Egyeske ismét jubilált, fél évtizedes lett. Már idejében elkezdtem kérdezgetni, hogy milyen tortát szeretne a szülinapjára. Hát csak, hogy fel tudjak készülni. A kívánság így hangzott (hozzá kézmozdulatokkal ábrázolva az elképzelést): Hát bolygósat, legyenek rajta bolygók, meg rakéta, amiben lego bábuk ülnek.
Nem aprózta el :) A kézügyességem meg elég gyér, ez már többször bebizonyosodott, így próbáltam leredukálni a kívánságokat. Meg gondoltam még úgyis változni fog, szeret variálni…. de nem, 1 hónap múlva még mindig a bolygós torta volt a kívánság. Szerencsére az űrhajót és a lego bábukat már “elhagyta”.
Szülinap előtt 2 héttel elkezdtük a bolygókat lemakettezni Férjjel. Gondoltam, mivel úgyse eszik marcipánt, meg ilyeneket, akkor ráteszem majd a gyurmabolygókat, és legalább el tudja majd tenni emlékbe, ha szeretné. Nos, a gyurma nagyon szétrepedezett, ezzel sajnos nem számoltam… Így új ötlethez kellett nyúlnom, és akkor jött a dekor cukormáz. Nem mondom, hogy nem küzdöttem meg a magam harcát, de mint anyag, jól szuperált. Ételfestékkel színeztem, ide egy csepp, oda, aztán jöttek a színek, igaz nem mindig pont olyan, amit szerettem volna, de nem adtam fel. 3 óra alatt meg is születtek a bolygók, amelyeket aszerint formáztam, ahogy az ő enciklopédiájában kinéz, arra az esetre, ha összehasonlítaná. Azért legyen már egyezőség :-) Mert hozzáteszem, az interneten nézegetve azért jelentős színeltérés van bolygó és bolygó között.
Íme a bolygók gyurma és dekor cukormázas változata:
DSCF2846_2

Az ötlet pedig egyszerűen nem jött a tortát illetően, de nagyon nem. A szülinap reggelén elvittem Őt oviba, de csak fél napos volt, hisz mégis csak szülinapja van. Így a délelőttje tortás ovis ünnepléssel telt, nekem pedig jutott kis időm összehozni azt, amit még ki se találtam. És mivel ennyire elhagyott az ihlet, a létező legegyszerűbb megoldást választottam. A bolygók megkapták a napjukat, és ennyi.
A napot nagyon gyorsan készítettem, a blogon még nem szereplő mikrós sütiből készült. Ennek az összeállítása 1 perc, és a mikróban elkészül 3-5 perc alatt. Előnye, hogy gyors, hátránya, hogy hamar keményedik, így frissen fogyasztva a legjobb. De ez sem zavart, napot nem terveztünk enni. És volt egy szép öblös bögrém, ebbe pakoltam a hozzávalókat, így csak picit kellett faragni a tésztából, és már meg is volt a félgömb a naphoz, melyet csokigyurmával burkoltam. Azért ezzel, mert maradt még az Angry Birds tortából fehér, piros és sárga, amiből pont jó narancsot hoztam össze :) A baj csak az ezzel, hogy nekem egyszerűen nem megy a szép borítás. Ez a többi tortámon is látszik, így mondtam is Férjnek, hogy következő szülinapomra örülnék egy tortakészítő tanfolyamnak. Nagyon szeretném ellesni a tökéletes technikát. Tehát a napunk kissé gödrös, néhol vékony a borítás, de nap, és ez ki is derül első ránézésre. Ha másról nem is, a bolygókról talán… :-D

DSCF2876_2

A rém egyszerű megoldáshoz nyúltam, és egy szimpla piskótát sütöttem, amit mascarponével és meggyel töltöttem meg, majd csokival nyakon öntöttem. Mi ezt így szeretjük, tudtam, hogy az ünnepelt is meg fogja enni, és nagyon gyorsan elkészíthető.

Piskóta
2 lapot sütöttem külön-külön 26 cm-es tortaformában
(elkerülve, hogy nem tudom egyformán elvágni)
3-3 tojás
4-4 ek cukor
3-3 ek liszt
1-1 ek kakaó
2-2 ek víz
csipet sütőpor
Töltelék
250 gramm mascarpone
2-3 ek porcukor
fél üveg meggy befőtt
Teteje
15 dkg étcsokoládé
1 dl tejszín
Nap
A piskótához a tojás fehérjét külön habbá vertem. A sárgáját a cukorral habosra kevertem, hozzáadtam a vizet, a lisztet, sütőport és a kakaót. Összedolgoztam, hozzáforgattam a fehérje habot, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütöttem.
A töltelékhez a mascarponét kevés átszitált porcukorral ízesítettem. Ezzel megkentem az egyik piskóta lapját, rászórtam a meggyet.
DSCF2850_2

Lefedtem a másik piskótával. Az étcsokit és a tejszínt vízgőz fölött megolvasztottam, összefőztem. Kicsit hagytam hűlni, majd ráborítottam a tortára, nem törődve azzal, hogy oldalt itt-ott megfolyik, hisz ennek nem volt jelentősége. Rátettem majdnem középre a napot :-D amit előzőleg csokigyurmával beborítottam, és köré pakoltam a bolygókat.

És íme a napkitörés pillanata…

 

Sós csigabiga

DSCF0791
A legkisebb tudást sem igénylő nassolni való, vagy vendégváró. Mondjuk ami úgy kezdődik, hogy végy egy kész leveles tésztát, az már nem lehet extra bonyolult. :-)
Talán egyszer beérik nálam a gondolat, és tettek is követik, hogy magam készítsem el, már a receptet is kinéztem, de még kell egy kis löket…. addig pedig megteszi a bolti.
Ma piac nap volt, tehát a medvehagyma beszerzése adott. és nem, még mindig nem untuk meg, ennek oka pedig szimplán az, hogy alapból szeretjük a hagymát. Úgyhogy amíg a medvehagyma szezon tombol, az újhagyma icipicit háttérbe szorult. Az esti vacsihoz mindig teszek ki egy kis pohárkába megmosott medvehagyma leveleket, és rendre eltűnik a vacsi végére. Igaz csak Férj, és jómagam esszük, illetve esetenként 1 szálat elrágcsál a legkisebb, amit utána valamilyen módon/formában azért visszaad, úgyhogy ő csak a vitaminokat szívja ki belőle :)
Már nagyjából mindenki tudja, hogy a medvehagymát hányféle módon lehet hasznosítani, azért néha-néha jövök egy recepttel, ha nem baj.
Hozzávalók
1 cs. leveles tészta
250 gramm natúr krémsajt
jó sok medvehagyma
(ízlés szerint)
pár karika kolbász
(elhagyható)
só, bor, szezámmag
Ha a hűtőből vettük a leveles tésztát, még azt se kell megvárnunk, hogy felengedjen, kicsomagoljuk, lisztezett felületre borítjuk. A megmosott, és megszárított medvehagyma leveleket apróra vágjuk, hozzákeverjük a sajtkrémhez, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és kedvünkre tehetünk bele nagyon apróra vágott kolbászt is (ne sokat, mert elnyomja a medvehagyma ízét). Ezt a krémet rákenjük a tésztánkra, feltekerjük, szeleteljük, sütőpapírra pakoljuk, és megszórjuk kevés szezámmaggal. 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk (alsó-felső sütés), és pirosra sütjük. Jó étvágyat hozzá! ;-)
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!